In deze blog geef ik, onregelmatig, reflecties op de historische onderzoekspraktijk. Ik ben van oorsprong een mediëvist die zich altijd stiekem meer bezighield met de zestiende eeuw, vervolgens een klein uitstapje nam naar de zeventiende eeuw, flink uitweek naar onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en ook nog wat deed met de industriële revolutie. In mijn publicaties komt zowel mijn wetenschappelijke als schrijflievende zelf terug, in zeer variërende verhoudingen.
Mijn proefschrift verscheen in dienst van de Universiteit Leiden, De Deductie van Johan de Witt in opdracht van de Vrienden van Johan de Witt, het boekje over Joden in de lederindustrie (met Paul van Trigt) in opdracht van het Menasseh ben Israel Instituut, mijn publieksboek Rond het Binnenhof schreef ik dan wel geheel in eigen tijd, maar was ook een spin off van mijn proefschrift, het boek over rechtsherstel na de Tweede Wereldoorlog (met Maarten-Jan Vos) kwam weer tot stand in opdracht van CJO en SPI (en weer onder de vleugels van Menasseh ben Israel).
Als Digital Humanist schreef ik voor de Vrije Universiteit en Universiteit van Amsterdam (mee aan) een lading aan artikelen en zagen twee conferentiebundels met mijn medewerking het licht, maar dat vond in feite allemaal plaats in een parallelle vakliteratuurwereld. Daar kwam dan tegelijkertijd wel weer de website Vaderlandse Geschiedenis Digitaal uit voort, voor enige laagdrempelige methodologische bespiegelingen.
Het meest recent, september 2023, verscheen 'Het Ontstaan van Nederland. Een toevallige geschiedenis' bij Uitgeverij Boom. Aan de hand van verhalen van de Middeleeuwen tot de Twintigste Eeuw krijgt Toeval de hoofdrol in de complexe ontstaansgeschiedenis van Nederland. Het is, ondanks of juist dankzij alle relativeringen en kanttekeningen, een werk van liefde voor de geschiedenis van Nederland.
/Serge ter Braake